Home - Pagina - Wie kan mijn internetgedrag en browsergeschiedenis zien?

Wie kan mijn internetgedrag en browsergeschiedenis zien?

Wie kan mijn internetgedrag en browsergeschiedenis zien?

Onbewust geven we online veel informatie over onszelf bloot. Er zijn verscheidene mogelijkheden voor externe partijen om ons online gedrag te monitoren. Partijen die eventueel onze online gedragingen kunnen volgen zijn:

  • Internetproviders
  • Besturingssystemen (zoals Windows)
  • Overheden
  • Zoekmachines
  • Sociale netwerksites
  • Apps
  • Beheerders van de (wifi-)netwerk die we gebruiken (bijvoorbeeld onze werkgever)
  • De websites die we bezoeken
  • Hackers

Hoe kan ik voorkomen dat anderen mijn internetgedrag kunnen zien?

Er zijn diverse mogelijkheden om onze digitale sporen te anonimiseren. In essentie zijn al deze manieren gebaseerd op het verbergen van ons IP-adres. Dit kan men bewerkstelligen door middel van een proxyserver, de TOR-browser of een VPN.

Proxyserver

De mate van anonimiteit en bescherming die geboden wordt is over het algemeen het minst geavanceerd bij een proxyserver. Een proxyserver zorgt dat je IP-adres niet bekend wordt bij de websites die je bezoekt, maar je informatie wordt niet versleuteld en kan dus nog steeds worden afgelezen door externe partijen. Een proxyserver is bijvoorbeeld wel geschikt om geografische blokkades te omzeilen, maar niet om gevoelige bestanden of informatie te beveiligen.

TOR-browser

TOR voor anoniem internettenDe TOR-browser stelt je in staat om je dataverkeer via een wereldwijd netwerk van servers te laten lopen, waarbij steeds lagen encryptie worden toegevoegd. De TOR-browser geeft je ook toegang tot het Dark Web. TOR is bedoeld om gebruikers een veilige en anonieme internetervaring te garanderen, maar er is meermaals gebleken dat de beveiliging van TOR niet waterdicht is.

VPN-verbinding

VPN voor anoniem internetEen VPN-verbinding is de meest geavanceerde optie op het gebied van privacy en veiligheid. Een VPN-verbinding geeft je een nieuw IP-adres dat niet herleid kan worden tot jou als gebruiker. Daarnaast wordt je data versleuteld, zodat anderen deze niet langer kunnen onderscheppen of aflezen. Een VPN-verbinding is in feite een proxy-verbinding met de toevoeging van sterke encryptie. Een veiliger en anoniemer initiatief dus.

Duitse versie

in Privacy

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *