Home - Pagina - De werking van een VPN kort uitgelegd

De werking van een VPN kort uitgelegd

Een VPN-verbinding (Virtual Private Network) leidt het internetverkeer van een gebruiker om via een externe VPN-server. Alle ontvangen en verstuurde data loopt via de beveiligde en versleutelde verbinding van de VPN-server. Hierbij wordt een encryptie-protocol losgelaten op de data, waardoor het aflezen en onderscheppen van de data door hackers, overheden en internetproviders niet meer mogelijk is. Ook wordt het echte IP-adres van de VPN-gebruiker verborgen omdat de verbinding nu via de VPN-server loopt; alle websites die een gebruiker bezoekt zullen het nietszeggende IP-adres van de VPN-server registreren i.p.v. het echte IP-adres van de gebruiker. De wijze waarop een VPN werkt draagt dus bij aan de privacy en bescherming van gebruikers.

Werking van een VPN-verbinding uitgetekend

Hoe werkt een VPN-verbinding?

Als we kijken naar bovenstaande afbeelding, dan loopt het internetverkeer normaal gesproken via de reguliere onbeveiligde verbinding. Dit wordt aangegeven met de rode lijn. Als gebruikers een VPN-verbinding instellen, dan wordt al het dataverkeer via de beveiligde VPN-verbinding geleid. Dit wordt aangegeven met de groene lijn. Hackers, overheden, internetproviders en de websites die we bezoeken hebben geen inzicht in en toegang tot de beveiligde verbinding.

Conclusie: Hoe werkt een VPN-verbinding?

Een VPN-verbinding beschermt de privacy van een gebruiker, biedt ultieme vrijheid op het internet en beveiligt de internetverbinding. Als men verbinding maakt met een VPN dan:

  • Wordt het internetverkeer omgeleid via een externe VPN-server.
  • Krijgt men een nieuw IP-adres toegewezen waarmee dat niet meer tot de gebruiker herleid kan worden.
  • Wordt het dataverkeer versleuteld middels verscheidene encryptieprotocollen.

Voor wie meer wil lezen, hebben ook een veel uitgebreider artikel geschreven over wat VPN is.

in Algemene VPN informatie

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *