Home - Pagina - Wat kun je doen met een VPN?

Wat kun je doen met een VPN?

Er zijn meerdere redenen waarom mensen overgaan tot het gebruik van een VPN. Deze redenen vallen vrijwel allemaal samen met de thema’s privacy, veiligheid en vrijheid op het internet. In dit artikel wordt de meerwaarde van een VPN-verbinding verduidelijkt door de belangrijkste voordelen van een VPN te illustreren.

Wat kun je doen met een VPN? De voordelen van een VPN opgesomd

Gebruikmaken van een VPN-verbinding brengt verscheidene voordelen met zich mee. De voordelen van een VPN opgesomd:

 • Het IP-adres wordt verborgen en de gebruiker wordt anoniem.
 • Het dataverkeer wordt versleuteld, waardoor men veilig met openbare wifi-netwerken kan verbinden.
 • Geografische blokkades kunnen worden omzeild.
 • Gebruikers kunnen veilig en anoniem downloaden.
 • Overheidscensuur kan worden gepasseerd.
 • Men kan goedkoper online winkelen.

1. Het IP-adres wordt verborgen

Doordat een gebruiker het IP-adres van de VPN-server aanneemt en daarbij het eigen IP-adres verborgen wordt, wordt de gebruiker anoniem op het internet. Het IP-adres is namelijk de unieke identificatiecode waarmee mensen doorgaans worden geïdentificeerd op het internet, en waarmee onze online stappen nauwkeurig kunnen worden gevolgd. Met een nieuw, incognito IP-adres kunnen o.a. overheden, hackers en de websites die we bezoeken ons internetgedrag niet meer koppelen aan ons als persoon. Het waargenomen IP-adres (dat van de VPN-server) is namelijk niet meer aan ons te linken.

Een VPN beveiligt het internetverkeer2. Het dataverkeer wordt versleuteld

Een VPN versleutelt het dataverkeer. Zo kunnen hackers en andere kwaadwillenden niet zomaar meer belangrijke gegevens onderscheppen. Ook kan een gebruiker middels een VPN veilig verbinding maken met onveilige, publieke wifi-netwerken.

3. Geografische blokkades kunnen worden omzeild

Met een VPN kan men verbinding maken met een server in een ander land en daarmee al het internetverkeer via dit andere land laten verlopen. Hierdoor worden geblokkeerde websites, streamingservices, VOIP-diensten en sociale media vaak weer toegankelijk. Men dient dan te kiezen om verbinding te maken met een VPN-server in een land waar dergelijke blokkades niet gelden. Als je gebruik maakt van een VPN om een geografische blokkade van een online dienst of website te omzeilen, zorg er dan voor dat dit niet in strijd is met de gebruiksvoorwaarden van desbetreffende dienst of website. Houd er daarnaast ook rekening mee dat VPN-gebruik in enkele landen illegaal is, ook voor toeristen en expatriates.

4. Gebruikers kunnen veilig bestanden downloaden en uploaden

Doordat het IP-adres wordt verborgen en de verbinding wordt versleuteld kan niemand meer zien wat er precies wordt gedownload via de beveiligde VPN-verbinding, en door wie. Als er gevoelige of belangrijke bestanden worden gedownload, heeft niemand hier dus inzicht in. Ook hackers kunnen dergelijke bestanden veel moeilijker onderscheppen. Privacy en anonimiteit blijven gewaarborgd.

5. Overheidscensuur kan worden gepasseerd

In landen waar de overheden het internet reguleren zijn vaak niet alle websites beschikbaar. Zo maken totalitaire regimes er veelal een gewoonte van kritische nieuwsmedia monddood te maken door hen te blokkeren in een land. Deze blokkades kunnen net als andere geografische blokkades worden omzeild met een VPN. Een VPN is dus een belangrijk middel in de strijd voor persvrijheid. Helaas betekent dit ook dat VPN-gebruik niet overal wordt toegestaan, juist omdat het een effectief middel is om overheidscensuur te omzeilen.

6. Goedkoper online winkelen

Prijzen bij online winkelen verschillen soms op basis van het land waar iemand zich bevindt. Bezoekt men een webshop of website vanuit Nederland, dan kunnen de prijzen voor eenzelfde product of dienst significant anders uitpakken dan wanneer men dezelfde website zou bezoeken vanuit een ander land. Met een VPN kan men verbinding maken via VPN-servers over de hele wereld, waardoor websites registreren dat gebruikers zich in het land bevinden waar de VPN-server staat. Hierdoor kan de VPN-gebruiker veelal profiteren van de beste internationale tarieven.

Duitse versie

in Algemene VPN informatie

Related Articles

Geen reacties

 1. Bertus van Heusden

  Ik maak deel uit van een werkgroep van 10 mensen, die diepte-interviews afneemt voor wetenschappelijke doeleinden. We garanderen de respondenten anonimiteit. VPN kan voor ons een uitkomst zijn als we kunnen garanderen dat alle werkgroepleden altijd VPN gebruiken voor onderlinge contacten. Die verlopen via email, WhatsApp, Dropbox en webformulieren.
  TWEE VRAGEN:
  1) Is het mogelijk om het gebruik van VPN af te dwingen en te controleren?
  2) Idealiter zou een email van mij pas op het apparaat van de ontvanger ontsleuteld moeten worden. Is VPN hier geschikt voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *