Home » Algemeen » Waarom mensen een VPN gebruiken

Waarom mensen een VPN gebruiken

waarom-een-vpnMet een VPN wordt al je internet verkeer beveiligd via een externe server geleidt waardoor je internetverkeer versleuteld wordt, je internetactiviteiten verborgen worden en je identiteit en locatie verborgen worden (zie ook het artikel Wat is een VPN)

Er zijn talloze verschillende redenen waarom mensen gebruik maken van een VPN. Hieronder bespreek ik de meest voorkomende.

Informatie beschermen tegen hackers en identiteitsdiefstal

  1. IP-adres verbergen / veranderen voor beter privacy
  2. Veilig openbare netwerken gebruiken (cafe, vliegveld, etc)
  3. Netflix, HULU, VEVO, BBC iPlayer kijken van uit Nederland
  4. Censuur en surveillance van een overheid tegengaan / opheffen
  5. Torrents veilig downloaden zonder risico op claims / rechtszaken
  6. Google anoniem gebruiken
  7. Uitzending gemist, WK / EK etc vanuit het buitenland kijken

 

IP-adres verbergen / veranderen voor beter privacy

Ip-Adres verbergenEen apparaat dat verbonden is met het internet (bijvoorbeeld jouw computer, router in feite) heeft een uniek adres, een ip-adres. Dit ip-adres is vergelijkbaar met je huisadres, een unieke omschrijving van de locatie van je huis, waardoor anderen deze kunnen vinden. Dit ip-adres heb je nodig omdat je anders niet kunt internetten, andere computers weten anders niet waar ze de (door jou opgevraagde gegeven, bijvoorbeeld een youtube filmpje) heen moeten sturen.

Het nadeel van het  hebben van een uniek ip-adres is dat alles wat je op internet doet (websites bezoekers, filmpjes bekijken, email versturen, downloaden, etc) erg simpel terug te leiden is naar jou (jouw computer). Dit vormt uiteraard een grote inbreuk op je privacy. Met een VPN wordt al je internet verkeer via een (door jou gekozen) server geleidt waardoor het voor de rest van het internet lijkt dat het ip-adres (en lokatie) van die server zijn ip-adres en lokatie zijn.

 

 

Veilig (openbare) netwerken gebruiken

Openbaar netwerk hackerMet de toename in het gebruik van mobiele apparaten met internet (latop, tablet, smartphone) wordt er veel meer buiten het werk of thuis geinternet. Steeds meer vliegvelden, cafe’s hotels bieden (vaak gratis) toegang tot hun netwerk met internet aansluiting. Geweldig handig natuurlijk, gratis en vaak snel internet, maar er kleven helaas nadelen aan.

Het nadeel van het gebruik van deze openbare netwerken is het grote risico dat je loopt. Simpelgezegd kan elk persoon in dit netwerk erg simpel al je internetverkeer onderscheppen, uitlezen en zelfs aanpassen. Hierdoor kan je bankrekening geplunderd worden, je email adres / facebook etc gehackt en je gegevens gestolen worden. Belangrijk om je te beseffen is het feit dat dit geen theoretisch gevaar is, maar een methode die criminelen steeds vaker ook echt toepassen.

Een VPN versleuteld op je computer al je internetverkeer, waardoor een ander het niet uit kan lezen en niet kan manipuleren.

 Netflix, HULU, VEVO, BBC iPlayer kijken van uit Nederland

media-streaming-sites-logosVeel bekende online videodiensten zijn regiogebonden. Dit houdt in dat ze niet bekeken kunnen worden vanuit een ander land dan waar ze contracten hebben lopen met de filmindustrie. Voorbeelden hiervan zijn Netflix, HULU, VEVO en BBC iPlayer. Als je je in de USA bevindt mag je (vaak gratis) gebruik maken van deze diensten, maar woon je niet in Amerika dan mag dat niet. Om deze locatiegebonden resctricties te omzeilen kun je een VPN gebruiken. Je verbind dan met een server in het land van de streamingdienst (bv Amerika). Vanaf dan wordt al je internet verkeer via deze server geleidt en denkt de videodienst dus dat jij je in dat land bevindt en kun je gebruik maken van deze diensten.

 

Censuur en surveillance van een overheid tegengaan

vpn censuurEr zijn veel landen die internetcensuur toepassen en nagenoeg elke overheid monitort en logt het internet gebruik van de inwoners van zijn eigen (of andermans!) land. Voor censuur heb ik weinig goede woorden over, voor het monitoren van internetverkeer valt tot op zeker hoogte ook goede dingen over te zeggen. Helaas blijkt (zie ook de 100-en gegevens die Snowden heeft vrijgegeven) de surveillance niet alleen (of wellicht “vooral niet”) gebruikt te worden waarvoor overheden het claimen te doen (terrorisme bestrijding en staatsveiligheid). Al met al genoeg reden om eventueel censuur en de meekijkende overheid te omzeilen. Hiervoor kan een VPN perfect gebruikt worden. Je data wordt zwaar versleuteld en je locatie wordt veranderd. Hierdoor is je internet gebruik moeilijk te controleren en kun je aan opgelegd censuur ontsnappen.

Torrents veilig downloaden zonder risico op claims / rechtszaken

the pirate bayEr wordt de laatste jaren steeds fanatieker jacht gemaakt op mensen die downloaden. Met name de muziekindustrie en filmindustrie klagen al jaren mensen aan voor ongelofelijk hoge bedragen omdat ze films en muziek waar zij © op hebben, gedownload hebben of delen met anderen. Ik wil ik de geen discussie voeren of dit juist is of niet. Feit is wel dat je een risico loopt als je download. Vanaf dit jaar is het ook in Nederland namelijk niet meer toegestaan om films en muziek te downloaden (delen was al langer niet toegestaan). Momenteel lopen mensen die met P2P software en torrents downloaden een risico om een claim aan hun broek te krijgen. Met een VPN wordt je downloadgedrag verborgen (versleuteld en omgeleid via een andere server) waardoor je geen risico meer loopt. Uiteraard adviseer ik om nooit muziek en films illegaal te downloaden.

 

Google anoniem gebruiken

google-is-watchingGoogle is een enorm bedrijf wat ervoor heeft gezorgd dat het internet(gebruik) een bizarre grootte aan heeft genomen. Zij bieden tig hoge kwaliteitsdiensten aan en proberen steeds meer een totaal pakket voor zijn gebruikers na te streven. Gebruik van dit totaalpakket kent wel een keerzijde. Google komt namelijk steeds meer over je te weten. Dit kun je al simpel merken doordat de advertenties die je op veel websites zien aangepast zijn aan je internetgedrag. Voor de privacy guru’s is dit genoeg reden om al hun internetverkeer versleuteld via een VPN te laten verlopen

 

 

 

Uitzending gemist, WK / EK etc vanuit het buitenland kijken

wk2014liveHierboven besprak ik al het in Nederland bekijken van locatiegebonden (video)sites uit het buitenland. Andersom geldt dit uiteraard ook. Stel je bent in het buitenland en wil graag uitzending-gemist of het WK voetbal of EK voetbal kijken, dan heb je in veel gevallen een probleem. Veel uitzendingen zijn namelijk alleen vanuit Nederland te bekijken. Door dan eerste verbinding te maken met een VPN server in Nederland kun je al deze uitzendingen gewoon kijken

 

 

Één reactie

  1. Uitstekend artikel, Dank!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *