Home - VPN algemeen - Waarom mensen een VPN gebruiken

Waarom mensen een VPN gebruiken

waarom-een-vpnMet een VPN wordt al je internet verkeer beveiligd via een externe server geleidt waardoor je internetverkeer versleuteld wordt, je internetactiviteiten verborgen worden en je identiteit en locatie verborgen worden (zie ook het artikel Wat is een VPN)

Er zijn talloze verschillende redenen waarom mensen gebruik maken van een VPN. Hieronder bespreek ik de meest voorkomende.

Waarom een VPN?

Een VPN wordt gebruikt om je digitale informatie te beschermen tegen hackers. Daarnaast wordt een VPN gebruikt om censuur tegen te gaan en anoniem op intern te zijn. Andere redenen waarom men een VPN gebruikt is om veilig en anoniem te kunnen downloaden en de Amerikaanse Netflix te kijken of uitzending gemist in het buitenland te kunnen kijken. Hieronder worden de redenen waarom mensen een VPN gebruiken verder toegelicht.

 1. IP-adres verbergen / veranderen voor beter privacy
 2. Veilig openbare netwerken gebruiken (cafe, vliegveld, etc)
 3. Netflix, HULU, VEVO, BBC iPlayer kijken van uit Nederland
 4. Censuur en surveillance van een overheid tegengaan / opheffen
 5. Torrents veilig downloaden zonder risico op claims / rechtszaken
 6. Google anoniem gebruiken
 7. Uitzending gemist, WK / EK etc vanuit het buitenland kijken

 

1. IP-adres verbergen / veranderen voor betere privacy

Ip-Adres verbergenEen apparaat dat verbonden is met het internet (bijvoorbeeld jouw computer, router in feite) heeft een uniek adres; een zogenoemd IP-adres. Dit IP-adres is vergelijkbaar met je huisadres, een unieke omschrijving van de locatie van je huis, waardoor anderen deze kunnen vinden. Dit IP-adres heb je nodig omdat je anders niet kunt internetten. Zonder IP-adres weten andere computers en websites niet waar ze de door jou opgevraagde gegevens (bijvoorbeeld een YouTube-filmpje) heen moeten sturen.

Het nadeel van het  hebben van een uniek IP-adres is dat alles wat je op internet doet (websites bezoekers, filmpjes bekijken, email versturen, downloaden, etc.) erg simpel terug te leiden is naar jou en jouw computer. Dit vormt uiteraard een grote inbreuk op je privacy. Met een VPN wordt al je internetverkeer via een (door jou gekozen) server geleid waardoor andere personen, websites en instanties alleen nog het IP-adres en de locatie van de VPN-server zien. Jouw eigen IP-adres en locatie blijven verborgen. Lees hier meer over het verbergen van je IP-adres.

 

2. Veilig (openbare) netwerken gebruiken

Openbaar netwerk hackerMet de toename van het gebruik van mobiele apparaten met internet (latop, tablet, smartphone) wordt er veel meer buiten het werk of thuis geïnternet. Steeds meer vliegvelden, cafe’s en hotels bieden toegang tot hun netwerk met internetaansluiting, veelal gratis. Geweldig handig natuurlijk: gratis en vaak snel internet! Maar er kleven helaas nadelen aan.

Het nadeel van het gebruik van deze openbare netwerken is het grote veiligheidsrisico dat je loopt. Simpel gezegd kan elk persoon in dit netwerk erg simpel al je internetverkeer onderscheppen, uitlezen en zelfs aanpassen. Hierdoor kan je bankrekening geplunderd, je email of Facebook gehackt en je persoonlijke gegevens gestolen worden. Belangrijk om je te beseffen is het feit dat dit geen theoretisch gevaar is, maar een methode die criminelen steeds vaker ook echt toepassen.

Een VPN versleutelt op je computer al je internetverkeer, waardoor een ander het niet uit kan lezen en niet kan manipuleren.

 

3. Netflix, HULU, VEVO, BBC iPlayer kijken van uit Nederland

media-streaming-sites-logosVeel bekende online videodiensten zijn regiogebonden. Dit houdt in dat ze niet bekeken kunnen worden vanuit een ander land dan waar ze contracten hebben lopen met de filmindustrie. Voorbeelden hiervan zijn Netflix, HULU, VEVO en BBC iPlayer. Als je je in de USA bevindt mag je (vaak gratis) gebruik maken van deze diensten, maar woon je niet in Amerika dan mag dat niet. Om deze locatiegebonden resctricties te omzeilen kun je een VPN gebruiken. Je verbindt dan met een server in het land van de streamingdienst (bv Amerika). Vanaf dan wordt al je internet verkeer via deze server geleidt en denkt de videodienst dus dat jij je in dat land bevindt en kun je gebruik maken van deze diensten.

 

4. Censuur en surveillance van een overheid tegengaan

vpn censuurEr zijn veel landen die internetcensuur toepassen en nagenoeg elke overheid monitort en logt het internetgebruik van de inwoners van zijn eigen (of andermans) land. Voor censuur heb ik weinig goede woorden over, over het monitoren van internetverkeer vallen tot op zeker hoogte ook goede dingen te zeggen. Helaas blijkt de surveillance niet alleen gebruikt te worden waarvoor overheden het claimen te doen (terrorisme bestrijding en staatsveiligheid). Een goed voorbeeld zijn de onthullingen die de afgelopen jaren gedaan zijn door Edward Snowden en WikiLeaks. Al met al genoeg reden voor veel mensen om eventuele censuur en de meekijkende overheid te omzeilen. Hiervoor kan een VPN perfect gebruikt worden. Je data wordt zwaar versleuteld en je locatie wordt veranderd. Hierdoor is je internetgebruik moeilijk te controleren en kun je aan opgelegde censuur ontsnappen.

 

5. Torrents veilig downloaden zonder risico op claims / rechtszaken

the pirate bayEr wordt de laatste jaren steeds fanatieker jacht gemaakt op mensen die downloaden. Met name de muziekindustrie en filmindustrie klagen al jaren mensen aan voor ongelofelijk hoge bedragen omdat ze films en muziek waar zij © op hebben, gedownload hebben of delen met anderen. Wij willen geen discussie voeren of dit juist is of niet. Feit is wel dat je een risico loopt als je downloadt. Sinds 2014 is het ook in Nederland namelijk niet meer toegestaan om films en muziek te downloaden (delen was al langer niet toegestaan). Momenteel lopen mensen die met P2P software en torrents downloaden een risico om een claim aan hun broek te krijgen. Met een VPN wordt je downloadgedrag verborgen (versleuteld en omgeleid via een andere server) waardoor je geen risico meer loopt. Uiteraard adviseer ik om nooit muziek en films illegaal te downloaden.

 

6. Google anoniem gebruiken

google-is-watchingGoogle is een enorm bedrijf wat ervoor heeft gezorgd dat het internet(gebruik) een bizarre omvang aan heeft genomen. Deze bekende internetgigant biedt tientallen hoge kwaliteitsdiensten aan en probeert steeds meer een totaalpakket voor zijn gebruikers na te streven. Gebruik van dit totaalpakket kent wel een keerzijde. Google komt namelijk steeds meer over je te weten. Dit kun je al simpel merken doordat de advertenties die je op veel websites ziet aangepast zijn aan je internetgedrag. Voor de privacyguru’s is dit genoeg reden om al hun internetverkeer versleuteld via een VPN te laten verlopen. Daarmee kan men anoniem op het internet surfen.

 

7. Uitzending gemist, WK / EK etc. vanuit het buitenland kijken

wk2014liveHierboven besprak ik al het in Nederland bekijken van locatiegebonden (video)sites uit het buitenland. Andersom geldt dit uiteraard ook. Stel je bent in het buitenland en wil graag uitzending-gemist of het WK voetbal of EK voetbal kijken, dan heb je in veel gevallen een probleem. Veel uitzendingen zijn namelijk alleen vanuit Nederland te bekijken. Door dan eerste verbinding te maken met een VPN server in Nederland kun je al deze uitzendingen gewoon kijken.

Onze keuze
Bespaar vandaag 49%

Bezoek site

Beste premium VPN. Super snel, betrouwbaar en veilig. Gemakkelijk te gebruiken en 24/7 klantondersteuning. Lees review
 • Supersnelle en makkelijke VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 1700+ servers in 94 landen
 • Sterke 256-bit encryptie
 • 30-dagen geld-terug garantie
 • Speciale aanbieding: Nu 3 maanden gratis bij een jaarabonnement
Bespaar vandaag 49% bij ExpressVPN
Sterkste encryptie die een VPN kan bieden, met dubbele data encryptie. Veel extra opties. Lees review
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen gebruikerslogs
 • 30-dagen geld-terug garantie
 • Speciale aanbieding: Slechts $2,75 per maand bij een 2-jarig abonnement
Zeer gebruiksvriendelijke en makkelijke VPN. Zeer geschikt voor de minder technisch aangelegde gebruiker. Lees review
 • Heel makkelijk te bedienen op alle devices
 • Maakt razendsnel verbinding
 • Nederlandstalige klantondersteuning
 • Eerste maand gratis uitproberen
 • Speciale aanbieding: Bespaar 30% met promotiecode “Privacy”
Extreem snelle VPN-dienst. Perfect voor razendsnel downloaden. Lees review
 • Bizar snelle connecties
 • Uitstekend voor het downloaden van grote bestanden en torrents
 • 7-dagen geld terug garantie
 • 5 gelijktijdige verbindingen toegestaan

6 reacties

 1. Uitstekend artikel, Dank!!!

 2. Pieter Ligthart

  Ben green expert,Maar moet ik vpn installeren op mijn Android streamer box or my MacBook?
  Ik kijk tv meestal via de box.
  Graag uw advies

  Pieter Ligthart
  Panama

  • Goededag, ligt eraan welke VPN-aanbieder men heeft wat de mogelijkheden zijn. Als de VPN provider die je gebruikt te vinden is op de Google Play Store kan je hem via de Play Store installeren en activeren op je Android Streamer Box. Dat lijkt me in dit geval de beste oplossing. Je kan je VPN overigens op meerdere devices installeren, maar in dit geval (voor het kijken van tv via de box) is installatie op de Android streamer wellicht het meest voor de hand liggend.

 3. Maar wie zegt dat deze VPN tools er niet voor gemaakt zijn om mijn bankgegevens te bemachtigen?

  • Goed punt. In theorie kan dit. Het is daarom zaak een betrouwbare en degelijke aanbieder te kiezen. Dit is ook het risico van gratis VPN’s, daar zitten rotte appels tussen. Kijk anders eens in onze reviewsectie om een betrouwbare VPN-aanbieder te vinden.

 4. Je kan trouwens het beste de VPN client installeren op je router. Indien dit mogelijk is. Dan gaan namelijk al je devices door de VPN heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *