Home » Algemeen » Een VPN provider kiezen

Een VPN provider kiezen

VPN keuze makenGoed, je weet wat een VPN is, hoe een VPN werkt en waar een VPN voor gebruikt kan worden. Nu ben je aangekomen bij de keuze voor een VPN provider (abonnement). Om een goede keuze te maken gaan we je vertellen waar je op moet letten bij de VPN keuze, oftewel:

Wat maakt een VPN “goed”?

De beste VPNs bieden een solide balans van functies, serverlocaties, beveiligingsprotocollen en kosten. Sommige VPN-diensten zijn zeer geschikt voor incidenteel gebruik, andere VPNs zijn gericht op het opheffen van beperkingen die een bedrijf of land je oplegt en weer andere zijn gericht op mensen die veel downloaden en graag wat privacy willen. Dit is waar op je op moet letten.

Protocol:

Als je op zoek gaat naar een VPN, zul je termen als SSL / TLS (soms aangeduid als OpenVPN ondersteuning) PPTP, IPSec, L2TP, en andere VPN-types tegenkomen (meer uitleg hier).

SSL wordt algemeen gebruikt deze dagen. Al deze protocollen zullen een beveiligde verbinding bieden. De meeste oplossingen zijn onzichtbaar voor de eindgebruiker. Strikt genomen heeft elk protocol heeft zijn voordelen en nadelen, en als u zich zorgen maakt over deze (specifiek, PPTP kwetsbaarheden) voor- en nadelen dan ben je waarschijnlijk al bewust van hen. Voor de meeste gebruikers is het niet nodig om bezorgd te zijn over deze kant van de keuze, de meeste bieden namelijk IPSec of SSL-clients aan welke prima beveiliging bieden.

VPN server locaties:

Afhankelijk van wat je met een VPN wilt doen zijn dit belangrijke afwegingen. Wil je locatiebeperkingen opheffen bijvoorbeeld naar live-tv (WK voetbal, EK voetbal, championsleague, uitzendinggemist) of naar streamingdiensten uit het buitenland kijken, dan wil je ervoor zorgen dat de VPN-service provider servers heeft in het land waar deze diensten beschikbaar zijn. Als u zich zorgen maakt over privacy of spionage kunt u een dienst gebruiken die geëxploiteerd wordt buiten uw eigen land en dan het liefst in een land dat niet samenwerkt met het land waar je bang voor bent. Evenzo, als de gelokaliseer is gebaseerd in bv de VS, dan zijn ze onderworpen aan de Amerikaanse wetten, en kunnen ze worden gedwongen om gebruiksgegevens op verzoek over te dragen aan de autoriteiten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er VPN server zijn op meerdere locaties-of tenminste de locatie waar u in geinteresseerd bent.

Logs:

Wanneer u verbinding maakt met een VPN, vertrouw je de VPN-service provider met uw gegevens. Uw communicatie is beveiligd tegen afluisteren, maar ook andere systemen op dezelfde VPN-vooral de operator kunnen uw gegevens nog steeds loggen als ze dat willen. Als dit je stoort (bijvoorbeeld, je bent de privacy / security angstige of de downloader), controleer dan het logging beleid van de provider voordat je jeaanmeldt. Dit geldt ook voor de locatie waar het bedrijf zich bevindt.

Anti-Malware/Anti-Spyware:

Als je een VPN gebruikt betekent dit niet dat je onkwetsbaar bent. Je moet nog steeds gebruik maken van HTTPS waar mogelijk, en je moet nog steeds voorzichtig zijn met wat u downloadt. Sommige VPN-service providers (met name mobiele) geven hun klanten ook anti-malware scanners om ervoor te zorgen dat je geen virussen of trojans downloaden. Je kunt namelijk al je data nog zo goed versleuteld hebben, als iemand direct toegang tot je PC heeft ben je nog steeds niet veilig..

Mobile Apps:

Je moet uiteraard niet alleen je computer of laptop met een VPN beschermen, maar ook je mobiele apparaten (smartphone of tablets). De meest vooraanstaande providers bieden desktop-en mobiele oplossingen voor individuele gebruikers. Kies er dus een die dit ook aanbiedt als je ook je draagbare apparaten beveiligt wil hebben.

Prijs:

Gratis VPN-aanbieders hebben meer kans om je activiteiten te loggen en contextuele advertenties  te leveren. Er is bij hen zijn ook meer kans dat ze je gegevens gebruiken om toekomstige advertenties op maat te serveren, ze hebben vaak minder server locaties en zwakke verplichtingen op gebied van privacy.
Ik adviseer je dus ook om de kleine prijs die goede VPN abonnementen tegenwoordig ksoten te besteden. De betaalde VPN Providers nemen uw privacy serieuzer, want je betaalt voor de dienst. Het is ongebruikelijk voor hen om advertenties weer te geven, maar of ze je gegevens loggen varieert van bedrijf tot bedrijf. Ze bieden meestal gratis proefabonnementen zodat u de service eerste kan testen, maar vergeet niet: gewoon omdat je betaalt voor een dienst betekent niet dat je je huiswerk niet moet doen.
Een mix van functies en prijs maken een goede VPN, maar veel slecht VPN’s doen zich voor als goede. Lees daarom ook onze reviews, voordat u overgaat tot de aanschaf van een abonnement.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *