Home - Geografische blokkade - Nederlandse tv kijken in het buitenland

Nederlandse tv kijken in het buitenland

Hoe kan ik Nederlandse tv kijken in het buitenland?

Nederlandse Televisie ZendersAls Nederlander is het niet altijd even makkelijk om in het buitenland je favoriete tv-programma’s te kijken. Veel buitenlandse zenders zenden geen Nederlandse programma’s uit, zoals Studio Sport of het NOS journaal.

De enige optie die je vaak hebt is de programma’s kijken via het internet op je laptop, tablet of smartphone. Dit kan gelukkig met behulp van streamingdiensten als Uitzending Gemist, NPO Start, RTL XL, Ziggo Go, KPN Interactieve TV en interactieve tv van Telfort. Helaas zijn sommige van deze uitzendingen niet te bekijken buiten Europa. Ze worden namelijk geblokkeerd als je ze bezoekt met een IP-adres afkomstig buiten de EU.

Update: sinds april/mei 2018 is de regelgeving omtrent betaalde uitzendingen binnen de EU aangepast. Dit betekent dat je met een betaalde account op bijvoorbeeld NPO Start of RTL XL gewoon binnen de EU Nederlandse zenders kunt kijken. Buiten de EU worden deze uitzendingen nog wel geblokkeerd en ook op gratis uitzendingen is deze regelgeving niet van toepassing.

Waarom worden Nederlandse zenders geblokkeerd?

Een deel van de Nederlandse programmamakers heeft afspraken gemaakt met de zenders over waar hun programma’s uitgezonden mogen worden. Zenders moeten hier rekening mee houden, waardoor ze ook op hun websites deze programma’s niet mogen tonen aan sitebezoekers die zich buiten de EU bevinden. Voordat je de video’s mag zien, wordt er dan eerst gekeken of je als sitebezoek gebruikmaakt van een Europees IP-adres. Merken ze dat dat niet zo is, dan krijg je een melding dat de video’s niet beschikbaar zijn op jouw geografische locatie.

Gelukkig kun je deze sites legaal voor de gek houden, zodat ze je toch toegang geven tot hun inhoud, ook al zit je fysiek buiten Europa. Dit kan met behulp van een Virtueel Particulier Netwerk (VPN). Wat dat precies is staat verderop in dit artikel.

Nederlandse tv kijken via een VPN tunnel

Als je Nederlandse zenders wil kijken dan is het belangrijk dat je de website van de zender laat geloven dat je hem vanuit Europa bezoekt, ook al is dit in werkelijkheid niet zo. Dit kan door middel van een VPN. Een VPN is een netwerk waarmee je veilig, anoniem en in alle vrijheid gebruik kan maken van het internet. Het is als het ware een extra beveiligingslaag tussen jou en het internet, eentje waarmee je ook kan aangeven dat je vanuit een andere server/geografische locatie het internet op wilt. Geef je bijvoorbeeld aan dat je vanuit een Europese lidstaat het internet op wil gaan bij je VPN, dan zullen sites denken dat je vanuit Europa komt omdat je verbinding via de VPN-server in een EU-lidstaat gaat. Hierdoor heb je geen last meer van geografische blokkades.

Dit principe kan trouwens ook worden gebruikt om vanuit Nederland buitenlandse tv te kijken zoals Duitse zenders of bijvoorbeeld toegang te krijgen tot het (grotere) Amerikaanse aanbod van Netflix.

Geografische Blokkades Nederland

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een VPN?

Als je gebruik wil maken van een VPN om Nederlandse tv te kijken buiten Europa is het belangrijk dat de VPN aanbieder die je kiest servers heeft binnen de EU, anders krijg je alsnog geen toegang. Gelukkig hebben veel VPN-aanbieders servers in Europa. Tevens is het belangrijk dat je een VPN kiest die hoge snelheden haalt, omdat je niet wilt dat je programma’s haperen of stilvallen tijdens het kijken. Tot slot is het ook goed om te kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding van een VPN en of er geen rare voorwaarden aan vast zitten. Gratis VPN’s kunnen misschien geschikt lijken, maar je hebt vaak te maken met data- en snelheidslimieten, locatiebeperkingen en soms zelfs veiligheidsproblemen. Mocht je het lastig vinden om zelf een geschikte VPN te vinden, dan kun je hieronder kijken naar enkele VPN’s die we aanraden voor het kijken van Nederlandse tv buiten Europa.

Let op: Netflix blokkeert sommige VPN’s

Netflix LogoMet een VPN kun je in principe het volledige Nederlandse televisie-aanbod terugkijken via het internet. Een uitzondering hierop is Netflix. Netflix probeert actief VPN’s te blokkeren en het kan zo zijn dat je met de door jou gekozen VPN-dienst niet bij het Nederlandse aanbod van Netflix kan komen. Wil je vanuit het buitenland dus toch toegang krijgen tot dit Nederlandse Netflix-aanbod, kies dan voor een VPN aanbieder die compatibel is met Netflix.

Beste VPN’s voor het kijken van Nederlandse tv in het buitenland

Op basis van de eerder genoemde criteria geven we je hieronder enkele voorstellen voor goede VPN’s om Nederlandse tv te kijken in het buitenland (buiten de EU). Wij zouden je aanraden om voor een goede VPN te gaan met hoge snelheden en veel locaties, maar hebben ook een gratis alternatief opgenomen mocht je in eerste instantie een VPN willen uitproberen. Voor een uitgebreider aanbod aan VPN’s kun je terecht op onze pagina: Beste VPN providers – welke VPN moet ik kiezen?

ExpressVPN voor Nederlandse televisie

logo-expressvpn-vierkantExpressVPN is voor bijna alle doeleinden de beste VPN provider van dit moment wat ons betreft. Ook als je Nederlandse televisie wil kijken buiten de EU heb je aan ExpressVPN een goede. Zo beschikt ExpressVPN over 1.700 servers verspreid over meer dan 90 locaties, waarvan +/- 50 locaties in Europa. Hierdoor zul je altijd hoge snelheden halen.

Daarbovenop heeft ExpressVPN een sterke 256-bit encryptie, waardoor je gegevens veilig zijn. Ook is ExpressVPN zeer gebruiksvriendelijk, ze hebben apps voor tablet en mobiel en eenvoudig te begrijpen software voor op je computer. Door al deze fantastische specs en prestaties is ExpressVPN wel een van de duurdere VPN’s. Sluit je echter een abonnement af via de links op onze site, dan heb je ExpressVPN al voor een gereduceerde prijs van $6,67 per maand.

Bezoek ExpressVPN


ExpressVPN Logo Liggend
Beste Premium VPN. Snel, veilig en 30 dagen geld-terug-garantie.
Actie: 3 maanden gratis bij een jaarabonnement. (Klik hier) *Werkt alleen via de links op onze website.

GOOSE VPN voor Nederlandse televisie

GOOSE VPNGOOSE VPN is een VPN van Nederlandse bodem. Hierdoor beschikt GOOSE VPN over veel servers in Nederland en een Nederlandse klantenservice. Nog een pluspunt van GOOSE VPN is hun aanbod van verschillende pakketten. Mocht je bijvoorbeeld weinig streamen, dan heb je voor de relatief lage prijs van €2,99 per maand al 50GB aan data.

Als intensieve VPN gebruiker kun je terecht bij Unlimited GOOSE VPN. Hierbij heb je onbeperkte data en alle voordelen van GOOSE voor maar €4,99 per maand. Ook de software van GOOSE is zeer gebruiksvriendelijk. Zelfs zonder technische kennis zul je geen probleem hebben met het opzetten van een VPN verbinding via GOOSE.

Bezoek GOOSE VPN


Goose VPN horizontal
Goede Nederlandse VPN. Betrouwbaar, snel en 30 dagen geld-terug-garantie.
Actie: Krijg 30% korting op de Unlimited Pakketten door bij het aanmelden de promotiecode ‘Privacy‘ te gebruiken.

Hide.me voor Nederlandse televisie

hide.meAls je op zoek bent naar een gratis VPN met een redelijke datalimiet dan zouden wij kiezen voor Hide.me. Hide.me is een veilige VPN-dienst, waarbij de gratis versie je toegang geeft tot 3 serverlocaties: Nederland, Canada en Singapore. Je zult met de gratis variant van Hide.me dus gewoon Nederlandse programma’s kunnen kijken. Het nadeel aan de gratis variant van Hide.me is dus dat je gebonden zit aan een datalimiet van 2GB per maand en dat er een snelheidslimiet is ingesteld. Desalniettemin is Hide.me een goed, gratis alternatief voor de wat duurdere VPN-diensten.

Bezoek Hide.me


Logo Hide.me
Prima, gratis VPN. Veilig, gratis maar met een 2GB datalimiet en snelheidsbeperking.

Hoe werkt een VPN

Een VPN versleutelt je internetverkeer en verbergt je IP-adres. Dit doet het in de vorm van een software programma op jouw apparaat. Net als bijvoorbeeld Spotify sluit je een abonnement af op een VPN-dienst en installeer je een software programma. Dit programma gaat dan als volgt te werk om jouw internetverbinding te beveiligen:

 1. De VPN-software versleutelt (encrypt) je internetverkeer en stuurt deze data over een veilige verbinding naar de VPN-server.
 2. De VPN-server ontvangt dit versleutelde verkeer en ontsleutelt het.
 3. De VPN-server stuurt dit ontsleutelde internetverkeer het internet op.
 4. De VPN-server ontvangt eventueel teruggestuurd internetverkeer, versleutelt dit en stuurt het terug naar jouw apparaat.
 5. Het versleutelde verkeer komt aan bij jouw apparaat, waar het weer wordt ontsleuteld door de VPN-software.

Samenvattend: de VPN-software draait op de achtergrond van je computer, mobiele telefoon of tablet en beveiligt je verbinding. Je merkt hier vrijwel niks van en kunt gewoon gebruik maken van het internet zoals je dat altijd doet. Je kunt hiermee geografische blokkades ontwijken door aan te geven dat je via een server uit een ander land verbinding wil maken. In het geval van een Nederlandse website is dit een Nederlandse server. De website denkt dan dat jij deze Nederlandse server bent en zal je toegang geven tot hun aanbod aan series en live-uitzendingen. Zie voor een grafische weergave van hoe dit werkt het onderstaande plaatje.

VPN uitleg illustratie

 

Hoe stel ik een VPN in om Nederlandse tv te kijken?

Het kijken van Nederlandse tv in het buitenland (buiten de EU) met een VPN is vrij simpel. Als je de volgende stappen volgt kun je direct je favoriete programma’s kijken:

 1. Maak een keuze voor een VPN-aanbieder met servers in Nederland (wij raden ExpressVPN en GOOSE VPN aan, met Hide.me als gratis alternatief)
 2. Maak een account aan op de website van jouw gekozen VPN-aanbieder.
 3. Download de VPN-applicatie van deze aanbieder.
 4. Start de VPN-applicatie en log in met je account.
 5. Selecteer in de VPN-applicatie dat je wil verbinden middels een server in Nederland/Europa.
 6. Open je browser en ga naar de website van de Nederlandse zender of streamingdienst.
 7. Als alles goed is gegaan zul je merken dat je niet meer geblokkeerd wordt. Je kan nu zonder probleem je favoriete series kijken. Veel kijkplezier!

Alternatieve instelmethode: VPN via je router

Als je een VPN wil instellen op al je apparaten, dan kan dit ook door een VPN in te stellen op je router. Hierdoor zullen alle apparaten die het internet opgaan via deze router beveiligd zijn middels VPN. Let hierbij wel goed op of je router hiervoor geschikt is en volg ons stappenplan om je router goed in te stellen.

Alternatieven voor het kijken van Nederlandse tv buiten Europa: Satelliet of BVN

Als je geen toegang hebt tot het internet, maar wel tot een schotel om satelliet te ontvangen, kun je natuurlijk gewoon tv kijken via de satelliet. Daarnaast is er tegenwoordig ook de beperkte mogelijkheid om Nederlandse televisie te kijken in het buitenland middels BVN. BVN is een publieke tv zender die Nederlandstalige programma’s uitzendt via satelliet. Ze hebben sinds kort ook een app waarmee je sommige uitzendingen kan bekijken, maar het aanbod is beperkt tot enkele Nederlandse en Vlaamse producties van de publieke omroep die zijn samengevoegd tot één zender. Het is dus niet ideaal en de kans is groot dat jouw favoriete programma hier niet tussen zit, maar wellicht kun je op die manier toch je favoriete show kijken.

Duitse versie

3 reacties

 1. Ik woon in Spanje en wil graag naast de Spaanse zenders, de NL,- Engelse en Belgische zenders ontvangen. Gebruik op dit moment Canal Digitaal, maar vind de service niet zo goed, de boxen en zenderpakketten duur, dus ben ik op zoek naar een alternatief.

 2. Geoblock is vrij sinds April 2018. Pagina niet meer actueel. Hoe kan ik ExpressVPN opzeggen, het liefst zo snel mogelijk, of mijn abo. binnen 14 dagen beëindigen?

  • Quinten - VPNgids.nl

   Sinds april (en uiterlijk mei 2018) is de geoblocking binnen de EU voor betaalde streamingdiensten inderdaad opgeheven. Dit heeft echter geen betrekking op niet-betaalde diensten en landen buiten de Europese Unie. We zijn onze pagina’s aan het aanpassen, maar voor landen buiten de Europese Unie is deze informatie nog zeer relevant.

   Wat betreft het opzeggen van je abonnement op ExpressVPN kun je het beste contact opnemen met hun support-team. Dit kan via de live-chat functie op hun website of door hen een e-mail te sturen waarin je aangeeft dat je je abonnement wil opzeggen en je geld terug wilt. Mocht je alleen de automatische verlenging van je abonnement stop willen zetten dan kan dit op je accountpagina als je bent ingelogd op de ExpressVPN website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *