VPN protocollen vergeleken

vpn procollen

VPN-gebruik en VPN-abonnementen worden steeds meer gemeengoed. Dit is begrijpelijk, gezien de toename in (massa)-surveillance, hackers en online achtervolging door advertentiebedrijven. Ook het gebruik van VPN-diensten is, met name door simpel te gebruiken software, allang niet meer alleen weggelegd voor computer-techneuten. Het blijft voor alle gebruikers van belang een bewuste en onderbouwde keuze te kunnen maken tussen de verschillende encryptieprotocollen die gebruikt kunnen worden.

Verschillen tussen de VPN protocollen


OpenVPN PPTP L2TP/IPSec
Algemeen Open-source VPN protocol met een modulair netwerkdesign en cross-platform mogelijkheden Basaal VPN-protocol. Dit is het eerste VPN protocol dat door Windows werd ondersteund. Meest voorkomende protocol. Tunneling-protocol dat gebruik maakt van IPSec voor security/encryptie en werkt via UDP
Encryptie-
sterkte
OpenVPN gebruikt OpenSSL met de volgende algorithmes: 3DES, AES, RC5, Blowfish. 128 bit encryptie met 1024 bits sleutels, 256 bit encryptie voor controle  van de verbinding (bv vpn password, authenticatie, etc.) PPTP gebruikt MPPE protocol voor encryptie, met RSA RC4 algorithm en 128 bit sleutels L2TP gebruikt IPSec voor encryptie met 256 bit sleutel, 3DES/AES algorithme
Gebruik Via apart te installeren software en gebruikt *.ovpn configuratie-bestanden gecombineerd met een gebruikersnaam + paswoord via device/OS ingebouwde client, gebruikmakend van gebruikersnaam+ wachtwoord +serveradres Via device/OS ingebouwde client, gebruikmakend van gebruikersnaam+ wachtwoord +serveradres en speciale sleutel
Snelheid Afhankelijk van veel factoren waaronder snelheid van jouw computer en van de server.
OpenVPN via UDP is is over het algemeen sneller dan via TCP.
Afhankelijk van veel factoren waaronder snelheid van jouw computer en van de server. Afhankelijk van veel factoren waaronder snelheid van jouw computer en van de server.
Stabiliteit Zeer goede stabiliteit met alle soorten netwerken (WLAN (draadloos), LAN (bekabeld), mobiel etc.) Relatief gezien vaker instabiel. Dit wordt met name door compatibiliteitsproblemen veroorzaakt. Vergelijkbaar met OpenVPN, maar is soms netwerkafhankelijk.
Security OpenVPN kent weinig beveiligingsproblemen, dit protocol dien je te kiezen voor maximale VPN beveiliging. Er zijn diverse beveiligingsproblemen bekend in Windows L2TP icm IPsec staat als erg veilig bekend
Voordelen Beste snelheid en beveiliging
Weet de meeste firewalls en netwerk/ISP restricties te omzeilen
Makkelijk in te stellen
Goede snelheden
Ondersteund door het grootste aantal apparaten
Makkelijk in te stellen
Passeert netwerk en ISP-restricties
Nadelen Soms moeilijker in te stellen (behalve gebruikmakend van aparte bijgeleverde software)
Wordt niet door alle mobiele apparaten ondersteund (behalve gebruik makend van aparte bijgeleverde software)
Vaak de installatie van aparte bijgeleverde software nodig (sowieso vaak aan te raden)
Wisselende stabiliteit
Minder veilig
Gebruik is makkelijk te blokkeren door sites, overheden en ISPs
Langzaam en makkelijker te blokkeren
Conclusie OpenVPN is in de meeste gevallen het verbindingstype van voorkeur zowel qua snelheid, stabiliteit als veiligheid.
PPTP is makkelijk in te stellen, maar minder stabiel en minder veilig. De optie die je liever pas kiest als de andere twee niet werken 
L2TP is vaak langzamer maar kan soms wel blokkades omzeilen die de twee andere protocollen niet kunnen omzeilen. Wij zien het als een alternatief als OpenVPN niet voldoet.

Hieronder zullen we in iets meer detail ingaan op de verschillende VPN-protocollen.

OpenVPN

OpenVPN logo
OpenVPN (wat staat voor open source virtual private network) is een protocol dat een versimpeld security framework, een modulair netwerkdesign en cross-platform portabiliteit biedt. Het is ontwikkeld onder een GNU General Public License (GPL) licentie. OpenVPN bevat diverse technieken die een beveiligde point-to-point of site-to-site verbinding en toegang op afstand faciliteert. Het OpenVPN-protocol maakt gebruik van SSL/TLS beveiliging voor de versleuteling (encryptie) en kan NATs en firewalls passeren.

OpenVPN staat clients toe om elkaar te authenticeren via een van tevoren gedeelde geheime sleutel of een gebruikersnaam/wachtwoord-combinatie. Indien OpenVPN gebruikt wordt in een opstelling met meerdere clients per server, staat het de server toe een authenticatiecertificaat voor iedere client uit te geven. OpenVPN maakt gebruik van de OpenSSL-encryptie en SSLv3/TLSv1 protocollen. Daarnaast beschikt OpenVPN over vele beveiligings- en controlemogelijkheden.

Er bestaat OpenVPN-TCP, en OpenVPN-UDP. OpenVPN-UDP is sneller en weet vele opgelegde blokkades door internetproviders en overheden te passeren.

PPTP

PPTP VPN-protocol
Het Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) is een van de eerste VPN protocollen. PPTP gebruikt als verificatiekanaal TCP en GRE om de PPP pakketten te omvatten.

Het PPTP-protocol wordt al sinds tijden door Windows ondersteund en is in het algemeen het best ondersteunde protocol. Helaas kent het een aantal cruciale implementatiezwaktes waardoor bijvoorbeeld brute force dictionary attacks mogelijk zijn.

L2TP

L2TP VPN-protocol
Het Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) is een tunneling-protocol dat wordt gebruikt voor het opzetten van VPN-netwerken. Het biedt zelf geen encryptie of anonimiteit, maar maakt gebruik van een extern encryptieprotocol dat voor veiligheid zorgt.

L2TP is in feite een Session Layer protocol en gebruikt een UDP port (1701). Het volledige L2TP pakket, inclusief payload en L2TP header, wordt via UDP verzonden. Vanwege de afwezigheid van encryptie wordt het L2TP protocol vaak in combinatie met IPsec gebruikt.

 

Één reactie

  1. Ik kies altijd OpenVPN en blijkbaar adviseren jullie dat ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *