Home - Artikelen (VPN, privacy en internetveiligheid) - Veilig internetten op openbare wifi hotspots (netwerken)

Veilig internetten op openbare wifi hotspots (netwerken)

Openbare free wifiOpenbare wifi-netwerken stellen je in staat om in de openbare ruimte kosteloos te verbinden met het internet. Of je nu op school bent, in een café, in de trein of op een luchthaven, vrijwel overal heb je tegenwoordig (gratis) publieke wifi-netwerken. Deze netwerken zijn veelal toegankelijk zonder dat je een gebruikersnaam of wachtwoord nodig hebt. Dit is fijn en gemakkelijk, maar het is ook riskant. Openbare wifi-netwerken zijn namelijk vaak onveilig.

Als je thuis met je wifi netwerk verbonden bent, dan is deze draadloze verbinding meestal beveiligd met een wachtwoord van je router. Iemand van buitenaf die dit wachtwoord niet heeft kan het draadloze netwerk bij jou thuis niet zomaar afluisteren. Bij openbare WiFi hotspots (netwerken) ligt dat anders.

Met een openbare WiFi hotspot kan iedereen verbinding maken. De gegevens die jij verstuurt naar de router van deze hotspot kunnen door kwaadwillenden (bijvoorbeeld hackers) afgeluisterd worden. Hierdoor kan deze hacker jouw inloggevens, wachtwoorden, e-mails en bankgegevens buitmaken. Daarnaast kan de eigenaar van het openbare (gratis) WiFi netwerk ook alle gegevens inzien die jouw computer verstuurd.

Gelukkig is er een mogelijkheid om jouw internet-verbinding op een openbare WiFi hotspot te beveiligen. Dit kan door middel van een VPN verbinding. In onderstaand artikel lichten wij dit verder toe.

Criminelen maken op grote schaal misbruik van openbare wifi-netwerken

Als je met je smartphone of laptop verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk, loopt al jouw dataverkeer via de aanbieder van dat netwerk. Criminelen en hackers gaan naar openbare ruimtes en maken een wifi-netwerk aan waar iedereen probleemloos  en gratis gebruik van kan maken. Vaak geven ze dit wifi-netwerk een betrouwbare naam. Dit kan bijvoorbeeld de naam zijn van een telecomprovider (bijvoorbeeld KPN, KPN free wifi, T-Mobile, Tele2 hotspot). Ook geven ze het wifi-netwerk soms de naam van de locatie waar ze op dat moment zijn (bijvoorbeeld Starbucks, Starbucks free wifi). Hierdoor denken mensen dat ze met een betrouwbaar netwerk te maken hebben. Maar in de tussentijd krijgen de hackers ongemerkt toegang tot je dataverkeer. Ook kunnen ze op deze manier makkelijker digitaal inbreken op je laptop of smartphone, en op zoek gaan naar belangrijke gegevens.

Terwijl jij rustig zit te surfen en niets merkt, krijgt een hacker wellicht de kans om persoonsgegevens te stelen die gebruikt worden voor identiteitsfraude. Ook kan een hacker toegang krijgen tot je sociale media accounts, e-mail of bankgegevens. Beijk het volgende filmpje maar eens:

 

Een smartphone, laptop of tablet kan je zo instellen dat er automatisch verbinding wordt gemaakt met beschikbare wifi-netwerken. Ons advies is om deze optie dus altijd uit te zetten. Maak daarnaast nooit zomaar verbinding met een openbare wifi hotspot zonder de juiste voorzorgsmaatregelen. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen handig met computers, en steeds meer mensen kennen de trucjes om andermans gegevens te kraken via wifi hotspots. Hackers zijn niet de stereotype duistere figuren die op een donker zolderkamertje zitten, maar het zijn doodnormale mensen die rustig op een terrasje zitten zonder op te vallen.

Oplossingen voor het veilig gebruiken van openbare wifi-netwerken

Oplossing 1: Bescherm en versleutel je dataverkeer met een VPN

Met een VPN-verbinding wordt je internetverkeer omgeleid via een externe server en versleuteld (lees ook: hoe werkt een VPN). Dit heeft twee grote voordelen. Ten eerste krijg je door verbinding te maken met een externe server een ander IP-adres toegewezen. Jouw eigen IP-adres blijft verborgen, en daarmee wordt je anoniem op het internet. Het tweede voordeel is dat het dataverkeer versleuteld en beveiligd wordt, waardoor hackers jouw gegevens niet meer kunnen onderscheppen. Zelfs als je gebruik maakt van een onbetrouwbaar wifi-netwerk werkt deze versleuteling en beveiliging. Als je een goede VPN gebruikt zijn je dataverkeer en je identiteit dus altijd veilig, ook op een publieke wifi-hotspot.

Een VPN biedt trouwens nog meer voordelen, zoals volledige anonimiteit op het internet en het omzeilen van geografische blokkades en overheidscensuur. Doordat je met een VPN een IP-adres krijgt toegewezen van de server waarmee je verbonden bent, verwerf je ook de rechten van het land waar die server staat. Soms zijn bijvoorbeeld bepaalde YouTube of Netflix video’s geblokkeerd in Nederland, maar wel vanuit een ander land te kijken. Door een VPN te gebruiken kan je met een nieuw IP-adres doen alsof je vanuit een ander land YouTube bezoekt. Dan krijg je toegang tot het YouTube-aanbod van dat land. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Facebook en andere sociale media, die in sommige landen geblokkeerd worden. Met een VPN omzeil je deze blokkades.

Oplossing 2: Gebruik 3G/4G in plaats van openbare wifi-netwerken

De tweede oplossing is eigenlijk heel simpel, en dat is om nooit te verbinden met een openbaar wifi-netwerk. Als het even kan, schakel dan over op je mobiele data. Dit is wellicht wat duurder en langzamer dan wifi, maar jouw gegevens zijn bij jouw telecomprovider in betere handen dan bij de beheerder van een openbaar wifi-netwerk. Mocht je toch gebruik maken van een openbaar wifi-netwerk, gebruik dan een VPN zoals beschreven bij oplossing 1. Hiermee voorkom je dat anderen informatie onderscheppen of inbreken in je device en daarbij belangrijke informatie buitmaken.

Duitse versie

Één reactie

  1. Bjarne ten Harkel

    Ondanks dat ik preek voor eigen parochie: Socialwave maakt gebruik van Linux gebaseerde hotspots waarmee je via Facebook en e-mailadres makkelijk kunt verifiëren. Deze hotspots staan altijd aangegeven door stickers/tafelzetters. Uiteraard is er geen verkeer mogelijk tussen verbonden apparaten.
    Tevens doet onze hotspot een scan op openbare WiFi netwerken.. onze 24/7 beheerders krijgen bericht bij nieuwe open WiFi netwerken die aan bepaalde criteria voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *