Home - Artikelen (VPN, privacy en internetveiligheid) - Big data: Hoe je online je privacy steeds meer kwijtraakt

Big data: Hoe je online je privacy steeds meer kwijtraakt

privacy-eraseAls een vreemdeling naar je toe komt op straat, zou je hem je naam, burgerservice-nummer en e-mail adres geven? Hopelijk niet! Maar mensen delen vaak wél allerlei persoonlijke informatie op het internet. Diensten zoals Facebook, Twitter en Flickr zijn oceanen van persoonlijke details – verjaardagswensen, school- en werkinformatie, foto’s van familievakanties, films die je gekeken hebt, huidige en vroegere relaties, telefoonnummers, e-mailadressen. Noem het maar op en het valt terug te vinden op sociale media.

Hoe onze data een profielschets wordt

Computerwetenschappers en deskundigen zeggen dat deze schijnbaar onschuldige stukjes zelfopenbaring op steeds grotere schaal verzameld worden. Deze gefragmenteerde informatie over ons kan vervolgens door computers gecombineerd worden om een bijzonder gedetailleerd beeld van de identiteit van een persoon kunnen fabriceren.

“Technologie heeft de conventionele definitie van persoonlijk identificeerbare informatie achterhaald,” zei Maneesha Mithal, associate director van de privacy divisie van de Federal Trade Commission. “Je kunt er inmiddels achter komen wie een persoon is zonder deze feitelijke ID-gegevens.”

In een project aan het Massachusetts Institute of Technology, analyseerden wetenschappers meer dan 4.000 Facebook-profielen van studenten, inclusief links naar vrienden die zeiden dat ze homo waren. Het paar zou kunnen voorspellen, met een nauwkeurigheid van 78 procent, of een profiel toebehoord aan een homofiele man.

Big data voor commerciële doeleinden

Tot voor kort werden dit soort correlaties uit BIG-data alleen gedaan door wetenschappers, maar inmiddels zijn marketeers en wellicht ook criminelen ermee aan de slag gegaan.

Maar de F.T.C. maakt zich zorgen dat de regels om de privacy te beschermen zich niet snel genoeg ontwikkelen om de vooruitgang in de technologie bij te benen. De techniek haalt de wetgeving in.

De bezorgdheid is ook niet vergezocht. Een aantal jaar terug heeft Netflix 1 miljoen dollar toegekend aan een team van statistici en informatici die door het analyseren van de filmverhuurgeschiedenis van 500.000 abonnees de nauwkeurigheid van de Netflix aanbevelingssoftware met ten minste 10 procent verbeterde.

online-privacy-300x189

Privacy niet langer een individuele zaak

In sociale netwerken kunnen mensen zich tegen de geschetste ontwikkelingen indekken door het gebruik van strakke privacycontroles op informatie in persoonlijke profielen. Alleen zullen de acties op individueel niveau waarschijnlijk niet voldoende zijn.

Misschien openbaar je zelf geen persoonsgegevens, maar je online vrienden en collega’s kunnen het voor je doen, door (vaak indirect) te verwijzen naar je school of werkgever, geslacht, locatie en interesses. Onderzoekers zeggen dat patronen van sociale communicatie veelzeggend zijn.

“Persoonlijke privacy is niet langer een individuele zaak,” zegt Harold Abelson, de computer science professor aan het MIT. “In de online wereld van vandaag  kunnen we je echt beoordelen door te kijken naar je vrienden.” Ga maar na, als 30% van je vrienden aan dezelfde universiteit of school studeert, dan zul jij daar ook wel aan verbonden zijn (of zijn geweest).

Data vormt sociale handtekening

Bij elkaar verzameld, kan de selectie van informatie voor elk individu een onderscheidend beeld, een soort “sociale handtekening,” vormen.

De kracht van computers om mensen op basis van sociale patronen te identificeren werd vorig jaar aangetoond in een studie door dezelfde onderzoekers die de anonieme databank van Netflix kraakten.

Door het onderzoeken van correlaties tussen de verschillende online accounts, toonden de wetenschappers aan dat ze meer dan 30 procent van de gebruikers van zowel Twitter en Flickr (een online foto-sharing service) konden identificeren. Dit gold ook als de accounts waren ontdaan van identificerende gegevens als accountnamen en e-mailadressen.

“Als je deze grote datasets met elkaar weet te verbinden, kun je met een klein beetje informatie van ons gedrag en de structuur van onze sociale netwerken een persoon identificeren,”zeiden de onderzoekers.

Sofinummers ook niet veilig

Nog zenuwslopender voor privacy-voorstanders is het werk van twee onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit. In hun onderzoek toonden Alessandro Acquisti en Ralph Gross aan dat ze nauwkeurig de volledige negencijferige sofinummers van 8,5 procent van de mensen geboren in de Verenigde Staten tussen 1989 en 2003 konden voorspellen – dit ging dus om bijna vijf miljoen mensen!

Sofi-nummers worden gebruikt door identiteitsdieven omdat ze als identificatiemiddelen dienen voor het bankieren en om andere transacties te verifiëren.

De Carnegie Mellon onderzoekers gebruikten openbaar beschikbare informatie uit vele bronnen, waaronder profielen op sociale netwerken. Met name de geboortestad en datum waren van belang.

Dat hielp hen bij het achterhalen van de eerste drie cijfers van elk sofi-nummer, die de Amerikaanse overheid per locatie heeft toegewezen. De overige zes cijfers worden door de overheid toegewezen op een niet bekende methode, maar dit algoritme wisten de onderzoekers te vinden door het analyseren van duizenden sofinummers die ze hadden verzameld.

Het feit dat reclames zo specifiek toegespitst kunnen worden op ons persoonlijke profiel is een teken dat er teveel data van mensen beschikbaar is en wordt verzameld.

Jon Kleinberg, hoogleraar informatica aan de Cornell University, die sociale netwerken bestudeert, is sceptisch dat eventuele regels veel invloed zullen hebben. Zijn advies: “Als je dingen online doet, moet je je gedragen alsof je ze in het openbaar doet- omdat dit in praktijk ook steeds meer zo is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *