Home - Artikelen (VPN, privacy en internetveiligheid) - Beste VPN voor China: omzeil de Chinese firewall

Beste VPN voor China: omzeil de Chinese firewall

Great Firewall of China
Iedereen die naar China gaat ervaart dat door de zware internetcensuur diensten als Gmail, Facebook en YouTube niet meer werken. VPN’s (Virtual Private Networks) kunnen daarvoor een uitkomst bieden. Lees hier waarom en welke VPN’s het meest geschikt zijn voor China.

Waarom Facebook, Twitter en Gmail in China geblokkeerd zijn

Het ‘gouden schild’, zo wordt het grootste internetcensuur-systeem ter wereld genoemd. De grote firewall van China. Lang niet alles is in China via internet te bereiken zoals we dat in Nederland gewend zijn. Bijvoorbeeld Google, Facebook, Twitter, YouTube en vele andere websites zijn geblokkeerd. Op deze manier ‘beschermt’ de Chinese overheid de burgers tegen content die als gevaarlijk of ongepast wordt gezien, terwijl Chinese bedrijven tegen concurrentie vanuit het buitenland beschermd worden. Doordat bijvoorbeeld alleen de Chinese versie van Facebook (RenRen) bereikbaar is, worden de burgers als het ware gedwongen om deze te gebruiken in plaats van een concurrent van buiten China. Ook is het voor de overheid makkelijker om de informatie van Chinese bedrijven te controleren.

Om dit te bereiken bestaat de firewall uit een scala aan technologiën. Bijvoorbeeld het eenvoudig blokkeren van IP-adressen van websites, maar ook het filteren van domeinnaamsystemen (DNS), URL’s en pakketten. Ook is China er actief mee bezig om VPN’s te blokkeren. Maar China is een enorm groot land, dus kan de regering onmogelijk alle internetactiviteit van al zijn burgers in detail bekijken. Ook kan de firewall erg inconsistent zijn. Een site die in de ene provincie geblokkeerd is, kan in de andere provincie wél toegankelijk zijn.

De enorme fi rewall is dus niet perfect dichtgetimmerd. Het is een voortdurend kat-en-muis spelletje tussen aanbieders van bepaalde internetcontent en de Chinese autoriteiten. Eerst vindt iemand een nieuwe manier om de muur te omzeilen, vervolgens wordt de muur aangepast en begint het weer opnieuw. Een VPN gebruiken is een van de meest effectieve manieren om de firewall van China te omzeilen.

Een VPN om internetcensuur China te omzeilen, hoe werkt dat?

Met een VPN kun je de internetcensuur ontwijken door te verbinden met een VPN-server op een plek waar er geen censuur is, bijvoorbeeld Nederland. Hierdoor wordt het internetverkeer omgeleid via Nederland, zelfs als je in China zit. Dit doe je door vanuit China met een VPN-server in Nederland te verbinden. Vervolgens kan de VPN met bijvoorbeeld Facebook verbinden en is de Firewall omzeild. Helaas zal de verbinding naar de VPN wel geblokkeerd worden als deze ontdekt wordt. Dan kan het een oplossing zijn om met een andere VPN-server te verbinden. Veelal zijn de blokkades én de omzeiling (de ongecensureerde internetverbinding) beiden altijd van tijdelijke duur. Een kat en muis spelletje tussen de VPN-aanbieder en de Chinese overheid dus.

Er zijn VPN’s die speciale functies hebben om de Chinese firewall te omzeilen en om niet ontdekt te worden. Hieronder een overzicht van de beste vijf VPN-aanbieders voor China.

Vijf beste VPN’s voor omzeilen internetblokkades China

1. ExpressVPN

ExpressVPN - VPN ProviderBezoek ExpressVPN

ExpressVPN is niet de meest goedkope VPN service, maar wel de meest gepolijste. Het gebruikt ‘stealth’ servers in Hong Kong, speciaal gemaakt om de firewall te omzeilen. Verder heeft het servers in 94 landen – ook dicht bij China – voor zo snel mogelijk censuurvrij internet. ExpressVPN gebruikt voor de privacy van zijn klanten een kill switch. Deze stopt alle internettoepassingen zodra de verbinding met VPN wordt verbroken, zodat er geen informatie bloot komt te liggen via een onbeveiligde verbinding. Ook zorgt de VPN-service voor DNS leak bescherming, WebRTC leak bescherming en OpenVPN encryptie met perfect forward secrecy voor het versleutelen van informatie en waarborgen van de privacy.

Er worden door ExpressVPN geen gebruikerslogs bijgehouden. Verder kan er anoniem betaald worden met bitcoins. Express VPN hanteert een ’30-dagen-geld-terug-garantie’ en heeft een 24/7 live chatondersteuning. Er kan tegelijkertijd met drie apparaten worden verbonden met de VPN servers van ExpressVPN op één abonnement. ExpressVPN is geschikt voor Windows, Mac, iOS, Android, Linux en routers.

2. NordVPN

NordVPN - VPN ProviderBezoek NordVPN

NordVPN maakt gebruik van een andere methode om de fi rewall te omzeilen, namelijk ‘obfsproxy VPN-technologie’. Dit is dezelfde robuuste technologie als dat Tor gebruikt om te ontkomen aan censuurblokkades. Over privacy hoef je je bij deze service geen zorgen te maken. NordVPN is gevestigd in Panama en daarmee buiten directe invloeden van de NSA en copyrighthouders. Bij registratie hoef je geen persoonlijke gegevens af te geven. Ook worden er helemaal geen logs bijgehouden en is het mogelijk anoniem met bitcoins te betalen. De service maakt gebruik van een kill switch en zorgt voor DNS leak bescherming. Er wordt gebruik gemaakt van OpenVPN-encryptie met perfect forward secrecy.

Ook bij NordVPN service wordt ’30-dagen-geld-terug-garantie’ gehanteerd en is er een goede klantenservice. Er staan servers in 61 landen en er kan tegelijkertijd op zes apparaten verbinding worden gemaakt. De service is geschikt voor Windows, iOS, OS X en Android.

3. VyprVPN

VyprVPN Bezoek VyprVPN

VyprVPN maakt gebruik van port selection en ‘stealth’ technologie onder de naam ‘Chameleon’ speciaal gemaakt om de fi rewall te omzeilen. Het meest opvallende aan deze VPN-service is dat het de hele infrastructuur zelf in eigen beheer heeft. Hierdoor zijn er geen derde partijen wat zorgt voor verhoogde snelheid en privacy. Nadelen zijn dat er connection logs worden bijgehouden en dat P2P(torrenting) niet is toegestaan. Er staan servers in meer dan 70 landen en er is wederom ’30 dagen geld terug garantie’. De service is geschikt voor Windows, Mac, Android, iOS, TV en routers.

4. BolehVPN

Bolehvpn

Bezoek BolehVPN

BolehVPN maakt gebruik van ‘xCloak stealth servers’ om de firewall te omzeilen. Verder heeft het servers in de buurt van China, namelijk in Hong Kong, Japan en de westkust van de Verenigde Staten. Dit verhoogt de snelheid van de internetverbinding. Het bijhouden van geen enkele logs, de kill switch, DNS leak protection, en VPN door Tor zorgen voor het waarborgen van de privacy. Er is 24/7 een online helpdesk, er kan met bitcoins betaald worden en er kan tegelijk met twee apparaten verbonden worden. Totaal staan er servers in 13 landen. De VPN-service is geschikt voor Windows, MacOS, Android, Linux en routers.

5. AirVPN

Bezoek AirVPN

AirVPN stelt de privacy van zijn klanten voorop. De service houdt geen logs bij, maakt gebruik van Tor en een kill switch, zorgt voor DNS leak bescherming en gebruikt eerste klas encryptie. Om de firewall te omzeilen worden de VPN-connecties verstopt in een SSL of SSH tunnel en wordt er dynamic port forwarding gebruikt. Nadelen aan deze VPN service zijn dat het niet erg gebruiksvriendelijk is. Het is vrij ‘techy’. Tegelijkertijd kunnen er drie apparaten verbinden via de VPN service. AirVPN is geschikt voor
Windows, Linux, OS X, Android, iOS en routers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *