Home - Artikelen (VPN, privacy en internetveiligheid) - 8 tips om je veiligheid op het internet te vergroten

8 tips om je veiligheid op het internet te vergroten

think_safety_sign_616Als je als wachtwoord ‘wachtwoord’, ‘123456’, ‘admin’, of ‘letmein’ hebt gekozen dan kun je wel een paar lesse in internet veiligheid gebruiken. Let op dit is een artikel die 8 zeer basale tips bespreekt die iedereen op zijn minst zou moeten kennen.

De afgelopen incidenten waarbij hackers grote hoeveelheden privacygevoelige data hebben weten buit te maken hebben ervoor gezorgd dat het steeds duidelijk wordt dat mensen maatregelen moeten nemen op het niveau van hun wachtwoorden om hun internetveiligheid te vergroten. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren om je verdediging tegen hackers te verbeteren

1 Houd de software up-to-date

Het regelmatig updaten van apps en computerprogramma’s helpt fouten in software adequaat aan te pakken en te elimineren.

Zodra er een nieuwe zwakte in apps en computer programma’s gevonden worde en bekend wordt gemaakt spelen hackers hier direct op in. Goede programmamakers doen dit ook door de problemen op te lossen. Door hun frequent updaten van windows, programma’s en apps blijf je zo goed mogelijk beschermd.

“Er zijn altijd kwetsbaarheden die worden ontdekt, met name in Android-apparaten,” stelt een AVG beveiligingsexpert. “Het inschakelen van automatische updates voor alles maakt dit updaten eenvoudiger.”

2 regelmatig uw wachtwoord wijzigen

Het onthouden van meerdere ingewikkelde wachtwoorden kon moeilijk zijn, maar McKinnon zei dat het van fundamenteel belang voor online beveiliging. Dit komt omdat hackers vaak de gestolen wachtwoorden van een site’s op andere sites proberen. Hackers probeerden de Adobe gestolen wachtwoorden op Facebook, bijvoorbeeld.

Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord twee keer. De gemiddelde gebruiker kan dit eenvoudig doen … maar vaak worden belangrijke gegevens (bijvoorbeeld email en bedrijfsdata) buitgemaakt simpelweg omdat mensen gebruiken vaak hetzelfde wachtwoord voor alles.”

3 Gebruik geen wachtwoordbeheer apps

Al hoewel het vaak wordt geadviseerd, ben ik pertent tegen het gebruik van wachtwoordbeheer apps. Ze zijn perfect om ervoor te zorgen dat het erg makkelijk wordt om sterke en wisselende wachtwoorde te gebruiken, maar het moment dat je al je sterke en unieke wachtwoorden centraal gaat opslaan, vormt dit direct een erg grote veiligheidsrisico.

Gebruik dus wel password generators, maar gebruik niet hun functie om de wachtwoorden op te slaan!

4 Wees op uw hoede bij het gebruik van niet-vertrouwde netwerken

Het gebruiken van openbare of gemeenschappelijk netwerken brengt een groot risico met zich mee.

“Het klassieke scenario gaat om een plaatselijk cafe, je denkt dat verbinding maakt met het netwerk, maar in feite kan dit net zogoed een netwerk opgezet door een schurk kunnen zijn. Voor mensen die reizen adviseer ik altijd gebruik te maken van een VPN, bijvoorbeeld HidemyAss

5 Beveilig uw e-mailaccount

Aan te raden is het gebruik van twee-staps verificatie processen om e-mail accounts te beveiligen. Dit is wanneer websites je een code doorbellen of per sms sturen (of met een andere secundaire middel) om te zorgen jij echt bent wie je claimt dat je bent. Vergelijkbaar met het inloggen in je bankaccount.

Email-adres beveiliging wordt vaak over het hoofd gezien door mensen … maar denk maar eens na over alle persoonlijke informatie die je hebt zitten in je e-mail.

Daarnaast is er nog het probleem van phishing, waarbij oplichters e-mails versturen die doen alsof ze van gerenommeerde bedrijven komen, deze  kunnen vaak individuen verleiden om te klikken op links die leiden naar valse websites die persoonlijke informatie stelen.

“Security-software op uw pc en mobiele apparaten die u attent maken van bekende kwaadaardige websites is echt belangrijk.”

6 Ken de nieuwste oplichting

Oplichters veranderen voortdurend hun tactiek, dus up to date blijven kan moeilijk zijn, maar websites zoals SCAMwatch en Stay Smart Online zorgen voor de meest recente informatie over bekende oplichting.

7 Gebruik beveiligde websites

McKinnon adviseerde mensen om altijd te controleren dat ze met behulp van een versleutelde verbinding, in het bijzonder voor e-mails, bankieren en online betalingen werken. Beveiligde website links worden voorafgegaan door https i.p.v. http (voor de URL van de site (“s” staat voor secure en toont aan dat de site een versleutelde verbinding heeft, zodat gegevens kunnen niet kunnen worden gesnifft terwijl ze heen en weer gestuurd worden)), let op https is ook gebleken niet waterdicht te zijn, en dan met name voor servers die een versie gebruiken die enkele maanden niet geupdate is. Een hangslot symbool op de boven-of onderkant van het scherm is ook een goed teken.

8 Gebruik valse informatie

Vul niet teveel onnodige prive gegevens in, als dit gevraagd wordt bij registratie. Uiteraard geldt dit niet voor officiele instanties, maar bijvoorbeeld bij het aanmelden op een forum of iets dergelijks is het totaal niet nodig om je echte geboortedatum op te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *